Veilig voedsel

epa02403588 A handout made available on 20 October 2010 by Center of Investigations and Advance Studies of Mexican National Polytechnic Institute (Cinvestav, as in Spanish) shows a control melon (L) and a modified 'gota de miel' melon (R) from a investigation of a group of scientists in Mexico City, Mexico. According to the academician Miguel Angel Gomez Lim, who leads the investigations of the Department of Genetic Engineering, the team achieved to extend the life of melons in real time until 60 days without damage, after a enzyme of that fruit was deactivated.  EPA/CINVESTAV / HANDOUT EDITORIAL USE ONLY HARDERWIJK - Het logo van Foppen Paling en Zalm uit Harderwijk. Honderden mensen zijn de afgelopen tijd ziek zijn geworden na het eten van gerookte zalm van de visfabrikant. De met salmonella besmette zalm komt vermoedelijk uit de Griekse vestiging van het bedrijf. ANP ROBIN UTRECHT HAARLEM - Paardenslager Peter Wisker draait gehakt in zijn zaak in Haarlem. Wisker heeft het sinds de ophef rondom paardenvlees veel drukker gekregen in zijn winkel. ANP ILVY NJIOKIKTJIEN

Paardenvlees werd jarenlang stiekem verkocht als rundsvlees. Dit is niet gevaarlijk is voor je gezondheid. Toch kan het niet zo zijn dat op het etiket niet vermeld staat wat er echt in je maaltijd zit!

Veilig voedsel is voedsel dat niet slecht is voor je gezondheid. Je denkt misschien dat alle voedsel veilig is, maar dat is niet zo!

Er zijn vier grote bedreigingen voor de voedselveiligheid:

1. Biologisch
Schimmels en bacteriën bijvoorbeeld kunnen gevaarlijk zijn.
Salmonella is zo’n gevaarlijke bacterie en komt onder andere in kippenvlees voor. Het is daarom belangrijk om kip door en door te verhitten, zodat alle bacteriën sterven.

2. Chemisch
Er kunnen ook chemische stoffen in het voedsel terechtkomen.
Bijvoorbeeld diergeneesmiddelen of bestrijdingsmiddelen kunnen per ongeluk in het voedsel terechtkomen.

3. Fysisch
Soms komen er vreemde voorwerpen in het voedsel terecht, zoals stukjes plastic of glas. Dat gebeurt meestal in de fabriek waar het voedsel verwerkt wordt.

4. Biotechnologisch
Planten en dieren worden steeds vaker genetisch gemanipuleerd. Dat wil zeggen dat het DNA wordt gewijzigd. De EFSA, de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid, controleert alle genetisch gemanipuleerde planten en dieren vooraleer ze als voedsel verkocht worden.
Een voorbeeld zijn gewassen, zoals maïs en soja. Die worden genetisch gemanipuleerd zodat hun opbrengst verhoogt.

Al ons voedsel wordt zorgvuldig onderzocht. Toch gebeurt het soms dat voedsel niet veilig is. In 2011 was er veel ophef over de EHEC-bacterie die in komkommer en kiemgroenten zat. In 2012 werd Nederland opgeschrikt door met salmonella besmette zalm. Meer dan 550 mensen ziek zijn geworden.

Dossier:

Veilig voedsel

Laatste wijziging: 15 augustus 2017
Dossier Thema: Eten en Drinken

Gerelateerde dossiers