Verenigd Koninkrijk

epa03798666 Britain's Prince William, Duke of Cambridge, (R) and his wife Catherine, Duchess of Cambridge, (L) depart with their newborn baby boy St. Mary's hospital in London, Britain, 23 July 2013. Thirty-one year old Catherine, Duchess of Cambridge, gave birth to her, and Prince William's, first child, at 4.24pm BST at the Lindo Wing of St. Mary's hospital on 22 July.  EPA/TAL COHEN LONDEN - Straatbeeld van Londen.foto: De Big Ben, Houses of Parliament.ANP  XTRA LEX VAN LIESHOUT

Het Verenigd Koninkrijk bestaat uit Groot-Brittannië (Engeland, Schotland en Wales) en Noord-Ierland. Het land heeft 63 miljoen inwoners. Londen is de hoofdstad.

Het land kent een lange geschiedenis. In 1175 kwam Ierland bij Engeland. Wales volgde in 1284 en Schotland in 1707. Na de Tweede Wereldoorlog werd een groot deel van Ierland onafhankelijk. Enkel Noord-Ierland behoort nu nog tot het Verenigd Koninkrijk. Ook Schotland wil weer onafhankelijk worden.

Koningin Elizabeth II is het staatshoofd van het Verenigd Koninkrijk. In 2012 zat ze 60 jaar op de troon. Dat jaar vierde ze haar diamanten jubileum. Ze is langst regerende Britse vorst. Haar opvolger is prins Charles, gevolgd door prins William en zijn zoon prins George. De vierde in lijn voor de troonopvolging is prinses Charlotte, het tweede kind van prins William en zijn prinses Kate.

De premier is het hoofd van de regering. Nu is dat Theresa May.

Brexit

Sinds 1973 is het Verenigd Koninkrijk lid van de Europese Unie. Maar echt voorstander van de EU zijn ze nooit geweest. Ze gebruiken nog steeds de Britse Pond en nu is er zelfs sprake van een vertrek uit de EU! Op 23 juli 2016 mochten de Britten naar de stembus of ze wel of niet uit de Europese Unie stappen. Een meerderheid heeft voor de 'Brexit' gestemd. 

Aanslag

Londen werd op 22 maart 2017 opgeschrikt door een terroristische aanslag. Een auto reed op de Westminister Bridge meerdere mensen aan. Vier mensen werden gedood, veertig raakten gewond. 

Op 22 mei 2017 vielen 22 doden en tientallen gewonden door een aanslag tijdens een concert van tieneridool Ariane Grande in een stadion in Manchester. De aanslag is extra verschrikkelijk door het hoge aantal jongeren en kinderen dat het slachtoffer werd van het geweld. 

Dossier:

Verenigd Koninkrijk

Laatste wijziging: 24 mei 2017
Dossier Thema: Landen en Volken