Vluchtelingen

SINT ANNAPAROCHIE - De Afghaanse Hbrahim Ghel Sahar (L) viert vrijdag feest. Ze kreeg eerder opde dag van minister Leers (Immigratie en Asiel) te horen dat ze mag in Nederland mag blijven. Leers geeft een verblijfsvergunning aan haar en haar familie. ANP VINCENT JANNINK GEEN CAPTION

België en Nederland hebben veel te maken met vluchtelingen. Wat is het verschil tussen vluchtelingen en asielzoekers?

Niemand verlaat zijn familie en vrienden, zijn huis, zijn stad en land voor de lol. Dat doe je alleen als het echt niet anders kan. Vluchten doe je pas als je geen andere uitweg meer ziet. In totaal zijn wel bijna 20 miljoen mensen op de vlucht. De meesten
vluchten naar een buurland en wachten daar tot de kust weer veilig is.

Redenen

Sommigen slaan op de vlucht voor zoals oorlog en geweld. Anderen, zoals schrijvers, journalisten, moeten vluchten omdat zij niet mogen zeggen wat ze op hun hart hebben.

Soms worden mensen zo erg gediscrimineerd vanwege hun ras of geaardheid, dat er niets anders op zit dan te vluchten. En het gebeurt ook dat hele bevolkingsgroepen gediscrimineerd worden. 

Asielzoekers

Een klein deel komt naar Europa en vraagt daar asiel aan. Of iemand asiel krijgt hangt af van een heleboel zaken en regelmatig worden mensen teruggestuurd.

Dossier:

Vluchtelingen

Laatste wijziging: 21 juni 2018
Dossier Thema: Mens en Maatschappij