Voeding en religie

epa00689198 Ultra-Orthodox Jews in the finishing process as a man lifts a wooden stick with five of the round, rolled 'matza,' the unleavened bread eaten by Jews during the high Jewish holiday of Passover, is taken from the production line to an oven, as this super-Kosher matza is manufactured totally by hand in the traditional way under extremely strict Rabbinical supervision at a community nearby the southern Israeli town of Kiryat Gat on Monday, 10 April 2006. The week-long Passover holiday begins in Israel on Wednesday evening commemorating the Jews exodus from Egypt where there was no time to bake bread using leavening. Only ultra-Orthodox Jewish women roll the unleavened matza as Rabbi supervise and a certain amount of males take part in the final preparations and baking.  EPA/JIM HOLLANDER epa00979683 Baskets full of meals wait for the traditional sacring of Easter meals in the village of Jakubany, eastern Slovakia, on Easter Sunday 08 April 2007.  EPA/Maria Zarnayova

In veel godsdiensten heeft voeding een speciale rol. Het voedsel, de bereiding en het opeten ervan is aan strenge regels gebonden. 

Joden eten koosjer. Zij eten bijvoorbeeld geen varkensvlees of garnalen. Het is voor hen ook verboden om tegelijkertijd vlees en melkproducten te eten. Moslims eten halal. Ook zij eten geen varkensvlees. Alle toegestane vlees moet op ritueel geslacht worden. Zij drinken ook geen alcohol. Vooral op belangrijke religieuze feestdagen is de maaltijd het hoogtepunt van de dag.

Behalve het 'eten' is in de meeste wereldgodsdiensten ook het 'niet eten' van belang. Dit wordt vasten genoemd. Vasten is meer dan gewoon een maaltijd overslaan. Ook het vasten is aan strenge regels gebonden. De meeste wereldgodsdiensten kennen wel een vorm van vasten, zoals de islamitische Ramadan of het katholieke Vasten.

Dossier:

Voeding en religie

Laatste wijziging: 3 september 2012
Dossier Thema: Religie

Gerelateerde dossiers