Vossen

epa01039907 Three young bat-eared foxes pictured in the zoo of Krefeld, Germany, 15 June 2007. For the first time in 18 years the zoo can announce offspring of these foxes feeding on insects in south and east Africa. Only six are kept in European wildlife parks, tells the administration of the zoo.  EPA/Georg Schweers HOGE VELUWE - Foto van december 2007 van een vos die in de Nationaal Park de Hoge Veluwe met voer wordt gelokt terwijl een fotograaf een foto maakt. Het park moest op oudejaarsdag het vosje afschieten omdat het te tam was geworden. Nationaal Park De Hoge Veluwe gaat natuurfotografen nadrukkelijk aanspreken op hun gedrag om te voorkomen dat zij dieren tam maken ten gunste van een mooi plaatje. Het tam maken is gevaarlijk, omdat het toch wilde dieren blijven. Een beheerder heeft geen andere keuze dan het tamme beest af te maken. Ook afgelopen zomer moest om dezelfde reden al een vosje worden afgemaakt.   ANP PHOTO

Jagers zeggen dat vossen ziekten overbrengen en kippen roven en dat er daarom niet teveel vossen moeten zijn. De dierenbescherming vindt dat onzin, zij vinden juist dat vossen nuttige dieren zijn die de natuur helpen.

Eigenlijk helpen ze boeren ook door op knaagdieren te jagen die voor de landbouw schadelijk zijn. Sinds 2002 mag er niet meer op vossen gejaagd worden, maar nu worden het er wel heel erg veel... Bovendien leven vossen allang niet meer alleen in de bossen. Je kunt ze overal tegenkomen. De brutale beestjes gaan zelfs de stad in, want daar is genoeg te eten. Je ziet dat vossen slimme dieren zijn. Ze passen zich snel aan aan hun omgeving. Daarmee lijken ze een beetje op een hond. Dat klopt ook wel, want daar zijn ze familie van. Maar als je een vos ziet jagen, dan lijkt hij meer op een kat. Een vos gaat namelijk altijd alleen op pad, op zoek naar een mals kippetje... Daar zal de boer blij mee zijn!

Dossier:

Vossen

Laatste wijziging: 11 oktober 2012
Dossier Thema: Dieren

Gerelateerde dossiers