Vuurwerk

DEN HAAG - Tessa en Sacha zijn maandag in de Anna Paulownastraat in Den Haag begonnen met het opruimen van vuurwerk. ANP PHOTO EVERT-JAN DANIELS RIJSWIJK - Affiche als onderdeel van de campagne van Halt in 2007. De komende weken krijgen een half miljoen jongeren informatie van de Halt-bureaus over te vroeg afsteken van vuurwerk, illegaal vuurwerk en ongelukken door stunten met rotjes en vuurpijlen. Dat heeft Halt dinsdag laten weten. Halt heeft apart materiaal voor het basisonderwijs en voortgezet onderwijs. Zie bericht bin heden. ANP PHOTO COMM

Zoals elk jaar wordt er druk gediscussieerd over het verbod op het afsteken van vuurwerk rond oud en nieuw.

Bijna al het vuurwerk dat je in Nederland koopt, wordt in China gemaakt. De fabrieken daar zijn kleine werkplaatsen waar alles nog met de hand wordt gedaan. Met de veiligheidsmaatregelen neemt men het niet zo nauw. Regelmatig vliegt er een werkplaats de lucht in.

Zelf vuurwerk maken is dus linke soep. Dat komt door het explosieve mengsel dat in vuurwerk zit. Aan de basis ligt steeds buskruit dat makkelijk tot ontploffing komt.

Officieel mag je alleen tussen 31 december 10.00 uur en 1 januari 02.00 uur vuurwerk afsteken. Doe je het buiten die tijd en je wordt gesnapt? Dan kom je bij het Bureau HALT terecht en krijg je een straftaak.

Dossier:

Vuurwerk

Laatste wijziging: 21 juli 2015
Dossier Thema: Feesten

Gerelateerde dossiers