Woestijnen

epa01217634 A Berber looks on the sunset at the oasis in the Desert Sahara close to the town of Erfoud, Morocco, 02 January 2008. Erfoud is a mere 15 kms from the desert market town of Rissani.  EPA/VASSIL DONEV

Bij een woestijn denk je aan een verzengend hete zandvlakte.

De zon staat als een gloeiende bol aan de hemel. Over het zand kronkelt een ratelslang en hoog in de lucht cirkelt een woestijnarend. In de verte doorkruist een karavaan kamelen de leegte over een onzichtbaar spoor. Hier en daar vecht een stekelige cactus voor zijn leven. Zal de karavaan de oase op tijd bereiken? De drijvers hebben water nodig en zoeken beschutting tegen de ijzige kou van de woestijnnacht. In de verte zien ze een groepje dadelpalmen. Is het een oase of is het een fata morgana?

Niet elke woestijn lijkt op een gloeiend heet strand. Sommige woestijnen zijn bezaaid met stenen en in de woestijnen van Azië kan het, ook overdag, heel koud zijn omdat ze zo hoog in de bergen liggen. Eén vijfde deel van de aarde bestaat uit woestijn. Het is er altijd droog en dor. Alleen de taaiste planten, dieren en mensen kunnen er overleven!

Dossier:

Woestijnen

Laatste wijziging: 12 oktober 2012
Dossier Thema: Natuur en Milieu

Gerelateerde dossiers