Zwerfafval

Onder het motto Automobilisten kunnen weer aan de bak, is donderdag de actie van Stichting Nederland Schoon (SNS) gestart. De actie is een protest tegen de hoeveelheid zwerfafval langs de Nederlandse wegen. Uit onderzoek is gebleken dat naast de steden en recreatiegebieden, de verkeerswegen het meest te prooi vallen aan vervuiling. Het kost Rijkswaterstaat per jaar minstens 13 miljoen om alle blikken, luiers, papieren en bakjes te verwijderen. Foto: Zwerfafval langs een weg in de buurt van Eindhoven. ROTTERDAM - Zwerfvuil uit de Noordzee wordt donderdag in de haven van Rotterdam gedeponeerd en  gesorteerd. Het vuil is door vissersschepen uit IJmuiden op zee met de vis meegevangen. Het  zwerfvuil wordt door de vissers meegnomen naar de thuishaven waarna het naar een afvalverwerkingsbedrijf gaat. De komende drie jaar zal het zwerfvuil uit de Noordzee door een afvalverwerker worden onderzocht.  ANP PHOTO KOEN SUYK

Zwerfafval is afval dat op straat of in de natuur rond slingert. Het is daar bewust of onbewust weggegooid of achter gelaten. Zwerfafval zoals plastic zakjes zijn schadelijk voor het milieu omdat de afbraaktijd heel lang is. De afbraaktijd is de tijd die de natuur nodig heeft om het materiaal af te breken tot het niet meer herkenbaar is. Het kan soms wel jaren duren voordat het vergaat.  

Als je in een winkelstraat kijkt, dan zie je troep op de grond liggen. Maar niet alleen in de stad, ook op het strand en in het bos struikel je over lege blikjes, plastic patatbakjes en verfrommelde chipszakken. Zwerfafval noemen we dat? Nederlanders zijn viespeuken. Overal laten we onze troep slingeren. Uit onderzoek blijkt dat 80% van alle Nederlanders wel eens papier of blik op straat gooit. Toch houden Nederlanders van een schoon land. Iedereen ergert zich aan de troep op straat. Is er wel wat aan te doen? Deskundigen vinden van wel. Statiegeld heffen op kleine flesjes en blikjes stellen zij voor. Anderen vinden dat alle Nederlanders opnieuw opgevoed moeten worden. Te beginnen met de kinderen natuurlijk!

Dossier:

Zwerfafval

Laatste wijziging: 7 juni 2016
Dossier Thema: Natuur en Milieu

Gerelateerde dossiers