3D

ALMERE - Koningin Beatrix ontvangt dinsdag uit handen van student Fabian Joemoembaks van de Creative Campus in Almere een kroon vervaardigd middels een 3D printer. Koningin Beatrix bracht dinsdag een streekbezoek aan de provincie Flevoland. De Provincie Flevoland viert dit jaar haar 25-jarig jubileum. ANP ROYAL IMAGES MARCEL ANTONISSE 3d print

3D is een afkorting voor driedimensionaal. Dat betekent dat er drie dimensies zijn: lengte, breedte en diepte.

De mens ziet van nature in drie dimensies. Dat komt omdat onze ogen twee verschillende beelden zien: één van het linkeroog en één van het rechteroog. Die twee beelden worden door de hersenen tot één driedimensionaal beeld omgevormd. Hierdoor kan de mens zien hoe ver of hoe dichtbij iets is. Dat heet diepte.

3D-toepassingen

Tegenwoordig is het mogelijk om in de bioscoop 3D-films te bekijken. Door twee verschillende beelden te projecteren, worden de ogen nagebootst. Het speciale brilletje helpt de hersenen de twee beelden samen te voegen tot één driedimensionaal beeld. Zo krijg je een illusie van diepte tijdens de film. 3D-films zijn erg populair omdat ze er meer levensecht uitzien dan "gewone films". 

Met een 3D-printer kun je voorwerpen laagje voor laagje "printen". Met een computer bestand kan er bijna alles geprint worden. Je kunt bijvoorbeeld juwelen printen, maar ook speelgoed en zelfs wapens!

Dossier:

3D

Laatste wijziging: 29 juli 2019
Dossier Thema: Wetenschap en Techniek