Angst

NLD-20040608-HAARLEM: Tandarts (Hans Strooker) aan het werk in zijn praktijk. ANPFOTO KOEN SUYK MODEL RELEASED Kruisspin in zijn spinnenweb.

Iedereen is wel eens bang. Dat is maar goed ook. Want angst beschermt je om je niet constant in een gevaarlijke situatie terecht te laten komen.

Daarom spring je bijvoorbeeld niet in die diepe ravijn of ren je weg bij een bedreigende situatie. Maar niet iedereen is bang voor hetzelfde. De één schrikt al van het kleinste spinnetje, terwijl iemand anders grote spinnen als huisdieren houdt. Die ander is misschien weer extreem bang voor de tandarts.

Fobieën

Van de meeste angsten heb je doorgaans geen last. Het wordt anders als een angst of fobie je leven gaat beheersen. Mensen met pleinvrees of agorafobie, durven het huis niet meer uit. Claustrofobie is ook een bekende angst. Mensen met die fobie zullen niet zo gauw in een lift of andere kleine ruimte stappen. Vliegangst kan ook bijzonder lastig zijn.

Naast deze bekende fobieën bestaan er tal van fobieën waarvan je waarschijnlijk nog nooit gehoord hebt. Wat dacht je van 'octofobie' of 'Paraskevidekatriafobie', bijvoorbeeld? De eerste is een angst voor het cijfer acht. Als mensen aan Paraskevidekatriafobie lijden dan zouden ze vrijdag de dertiende het liefst overslaan. Want juist voor die dag zijn ze verschrikkelijk bang.

Therapieën en angstrainingen kunnen mensen soms van een extreme angst afhelpen.

Dossier:

Angst

Laatste wijziging: 7 november 2019
Dossier Thema: Geestelijk Leven

Gerelateerde dossiers