Armoede

AMSTERDAM - Voedselpakketten worden uitgedeeld bij de Voedselbank in Amsterdam. ANP PHOTO JUAN VRIJDAG MONROVIA - De Liberiaan is voor gaatjes in zijn tanden of een ontstoken wortelkanaal afhankelijk van tandartsen uit Europa en de Verenigde Staten. In het West-Afrikaanse land zelf zijn op een inwoneraantal van 3,5 miljoen in totaal maar drie tandartsen. In een kliniek als Redemption Hospital in Monrovia kunnen Liberianen terecht voor goede tandartszorg geleverd door internationale hulporganisaties. Vaak komen de Liberianen pas als de pijn niet meer te verdragen is. Dan is het meestal al te laat, de schade aan het gebit valt eigenlijk niet meer te herstellen. De tandartsen trekken niet alleen kiezen en vullen gaatjes, ze moeten ook regelmatig een kaakoperatie doen omdat de bacteriële infectie de hele kaak heeft aangevroten. Naast de voorlichting over goede tandzorg, krijgen de patiënten na afloop van een behandeling een tube tandpasta en een tandenborstel. ANP PHOTO ROBIN UTRECHT

Bij armoede denk je al gauw aan zielige kinderen in warme landen, beelden die je vaak op tv ziet. En dat beeld klopt natuurlijk, maar wat je meestal vergeet is dat er ook arme mensen bij jou in de buurt kunnen wonen.

Ook al leef je in een welvarend land, er zijn groepen in de samenleving die minder dan anderen van die welvaart profiteren. Van de honger omkomen doen ze niet, maar ze zijn minder in staat die dingen te doen, die veel mensen gewoon vinden, met vakantie gaan of een nieuwe computer aanschaffen. Armoede is dus een relatief begrip. Wie er echt arm of rijk is, dat is dus niet zo één, twee drie te zeggen.

Dossier:

Armoede

Laatste wijziging: 11 oktober 2012
Dossier Thema: Mens en Maatschappij