Autisme

epa02101565 Autistic pupils study at the Wisdom School in Shenyang, norteast China 02 April 2010. The Wisdom School has 120 autistic children, the youngest 3 years old, the oldest 12 years old. China has 380 million children of whom about two million are autistic.  EPA/MARK LUNTEREN - Jaap en Mirjam Hunze verlenen mantelzorg aan hun zoon. De 11-jarige Senna heeft een licht verstandelijke handicap, ADHD en is waarschijnlijk ook autistisch. Sociaal emotioneel functioneert Senna op een niveau van een 5-jarig kind. Een mantelzorger zorgt voor een chronische zieke, gehandicapte of hulpbehoevende partner, ouder, kind of ander familielid, vriend of kennis. Mantelzorgers zijn geen professionele zorgverleners, maar geven vrijwillig zorg omdat zij een persoonlijke band hebben met de patient. ANP PHOTO XTRA KOEN SUYK

Kinderen met autisme vinden het vaak lastig om anderen te begrijpen. Ze reageren daarom soms anders dan mensen die geen autisme hebben. Ze houden ook niet van veranderingen of onverwachte dingen.

Geen autist is hetzelfde. Sommigen vinden het moeilijk om vrienden te maken. Anderen hebben problemen met leren of zijn juist heel erg slim.
Andersom is het ook zo: mensen begrijpen kinderen met autisme vaak niet of vinden het moeilijk om met ze om te gaan.
Over het algemeen zijn kinderen met autisme: eerlijk, recht door zee, erg analytisch en hebben ze een goed oog voor details.

Bij autisten werken de hersenen op een andere manier. Informatie komt op een andere manier binnen en wordt anders verwerkt.

Ruim 1% van de bevolking heeft een vorm van autisme. In Nederland zijn dat er ongeveer 190.000.mensen; in België ongeveer 73.500.
Jongens hebben vaker een vorm van autisme dan meisjes. Voor elk meisje die autisme heeft, zijn er 3 à 4 jongens die het hebben.
Autisme is voornamelijk erfelijk. Als je ouders het hebben, heb je kans dat jij of je broertje of zusje het ook heeft.

Wereld Autisme Dag

Op 2 april is het Wereld Autisme Dag. Van 28 maart tot 4 april 2020 is het in Nederland Autismeweek. 

Dossier:

Autisme

Laatste wijziging: 25 juli 2019
Dossier Thema: Lichaam en Gezondheid

Gerelateerde dossiers