Baarmoederhalskanker

TILBURG - Begin november is het eerste vaccin, genaamd Gardasil,ter preventie van baarmoederhalskanker beschikbaar.Baarmoederhalskanker wordt veroorzaakt door het HumaanPapilloma Virus (HPV). Met de introductie van het vaccinGardasil wordt een belangrijke stap gezet in de strijd tegen kanker. Vanaf 2 november kunnen moeders hun dochters laten vaccineren en ook jonge vrouwen tot 26 jaar kunnenzich laten vaccineren. ANP PHOTO ROBERT VOS TILBURG - Begin november is het eerste vaccin, genaamd Gardasil,ter preventie van baarmoederhalskanker beschikbaar.Baarmoederhalskanker wordt veroorzaakt door het HumaanPapilloma Virus (HPV). Met de introductie van het vaccinGardasil wordt een belangrijke stap gezet in de strijd tegen kanker. Vanaf 2 november kunnen moeders hun dochters laten vaccineren en ook jonge vrouwen tot 26 jaar kunnenzich laten vaccineren. ANP PHOTO ROBERT VOS

De eerste inentingsronde voor 12-jarige meisjes tegen baarmoederhalskanker was eind 2009. Elke jaar opnieuw worden de dan 12-jarige meisjes uitgenodigd deze vaccinatie te halen. En elk jaar is er weer discussie over het nut van deze inenting.

Het humaan papillomavirus (HPV) kan baarmoederhalskanker veroorzaken en wordt overgebracht door seksueel contact. In Nederland krijgen jaarlijks wel 600 (jonge) vrouwen baarmoederhalskanker. Daarom worden meisjes ingeënt om er voor te zorgen dat zij beschermd zijn tegen het virus.

In 2009, bij de eerste vaccinatieronde, deden veel 'indianenverhalen' de ronde over de veiligheid van de inenting. Het gevolg was dat slechts 60% zich liet inenten. Het vaccin beschermt niet tegen alle vormen van baarmoederhalskanker en sommige ouders en meisjes zijn ook bang voor bijwerkingen. De overheid en artsen vinden de vaccinatie wel veilig. Vaccineren tegen baarmoederhalskanker is niet verplicht, maar volgens artsen wel aan te raden. In 2018 laat nog steeds maar 46% zich inenten. Het RIVM maakt zich zorgen.  

Dossier:

Baarmoederhalskanker

Laatste wijziging: 29 juni 2018
Dossier Thema: Lichaam en Gezondheid

Gerelateerde dossiers