Bedreigde dieren

NLD-20021223-ROTTERDAM: Pantserneushoorntje Hugo doet zich dinsdagochtend met zijn moeder Nammie tegoed aan vers hooi in hun stal in de Rotterdamse diergaarde Blijdorp. Hugo, die op 7 december is geboren, verblijft nog in zijn stal tot hij het trappetje durft af te dalen dat leidt naar het binnenverblijf. Zijn oppassers doen er alles aan om Hugo met de feestdagen in het binnenverblijf te krijgen, zodat de bezoekers het neushoorntje kunnen bewonderen. Pantserneushoorns zijn ernstig bedreigde diersoorten. ANP FOTO/ED OUDENAARDEN NLD-20040311-AMERSFOORT: De witte tijgerwelpen die op 11 oktober in Dierenpark Amersfoort zijn geboren, ontmoeten donderdagochtend hun vader Brooklyn voor het eerst. De ontmoeting tussen vader en dochters is extra spannend omdat de tijgerwelpen geen bescherming hebben van hun moeder Reena. Zij overleed eind februari aan de gevolgen van een ernstige nierontsteking. De ontmoeting tussen Brooklyn en de meisjes is belangrijk omdat de vader nu het goede voorbeeld kan geven aan zijn dochters. De jonge tijgers leren zich te gedragen als echte (volwassen) tijgers. Als het nog is worden ze gecorrigeerd door vader Brooklyn. ANP FOTO/ROBERT VOS

Elk jaar worden meer dieren met uitsterven bedreigd. In totaal zijn het er al meer dan 17.000! Meer dan 850 soorten zijn al verdwenen of leven alleen nog in dierentuinen.

Alle bedreigde dieren staan op de Rode Lijst. Dat ze op die lijst staan, betekent niet dat ze automatisch worden beschermd. Toch wordt soms beslist om een diersoort te helpen. Dan worden de dieren opnieuw in een bepaald gebied geplaatst. Dit kan alleen als de soort niet helemaal uitgestorven is. In Nederland hebben ze zo de bever 'geherintroduceerd'. De meeste dieren worden bedreigd omdat hun leefgebied verdwijnt. Dat komt doordat mensen teveel bomen kappen, jagen en vissen. Ook de opwarming van de aarde zorgt ervoor dat dieren uitsterven. Ze kunnen zich niet snel genoeg aan de stijgende temperatuur aanpassen.

Dossier:

Bedreigde dieren

Laatste wijziging: 17 december 2019
Dossier Thema: Dieren