België

Brussel epa03774339 Belgian Crown Prince Philippe has a wave for the media as he arrives for the Probing Vegetation Conference in Antwerp, Belgium 4 July 2013. On 3 July his father King Albert II announced his abdication in a television speech to the nation.   Prince Philippe will succeed his father  on 21 July 2013, the country's National Day.  EPA/OLIVIER HOSLET

Vaak lijkt het alsof België ongeveer hetzelfde is als Nederland. Maar er zijn meer verschillen tussen de twee landen dan je denkt. 

België bestaat uit twee delen: Vlaanderen in het noorden en Wallonië in het zuiden. In Vlaanderen wonen ongeveer 6 miljoen mensen. Zij spreken Nederlands. In Wallonië wonen 4 miljoen mensen. Zij spreken Frans. In het oosten van Wallonië leven ook nog eens ongeveer 100.000 Duitstaligen.

Vlamingen en Walen spreken niet alleen een andere taal, ze hebben ook een verschillende manier van leven. De Vlaamse cultuur lijkt meer op die van Noord-Europeanen, terwijl de Waalse cultuur beter aansluit op de Zuid-Europese. Zelfs de natuur is verschillend. Het noorden is tamelijk vlak, terwijl het zuiden een bergachtig landschap heeft met veel bossen.

Door die grote verschillen bestaat er in België niet echt een gevoel van eenheid. Sommigen voelen zich meer Vlaming of Waal dan Belg. Er zijn zelfs Belgen die het land willen splitsen.

Aanslagen

Brussel werd op 22 maart 2016 opgeschrikt door een drietal explosies, twee op luchthaven Zaventem en een in metrostation Maalbeek. Bij de aanslagen in Brussel kwamen in totaal zeker 32 mensen om het leven. Zeker 260 mensen raakten gewond. 

Dossier:

België

Laatste wijziging: 7 november 2019
Dossier Thema: Landen en Volken