Blinden en slechtzienden

HOUTEN - Blinde en slechtziende mensen kunnen vanaf donderdag naar de De ZieZo-beurs in Houten, een evenement voor mensen met een visuele handicap. De beurs staat dit jaar in het teken van wonen. Zo kunnen bezoekers onder meer informatie krijgen over aanpassingen en hulpmiddelen voor in en om het huis. ANP PHOTO XTRA KOEN SUYK NIEUWEGEIN - De blinde Suzanne van den Bercken met haar blindengeleidehond Delphy bij de tram van Connexxion. ANP PHOTO XTRA KOEN SUYK

Misschien heb je het zelf wel eens gedaan. Doen alsof je blind bent. Ogen stijf dicht of met een blinddoek voor 'blindemannetje' spelen. Gelukkig kan je daarna de doek weer afdoen. Je kunt alles weer zien!

Maar voor een aantal kinderen en volwassenen gaat die vlieger niet op. Ze zijn blind of slechtziend. Soms zijn ze zo geboren. Maar het kan ook komen door een ziekte of een ongeluk.

Bij slechtziendheid zie je minder dan 5%. Zelfs de sterkste bril helpt dan niet of heel weinig. Sommige blinden zijn niet totaal blind, maar zien nog wel iets. Zij kunnen dan bijvoorbeeld het verschil zien tussen dag en nacht.

Gelukkig zijn er veel hulpmiddelen voor blinden en slechtzienden. Met behulp van braille kan men teksten lezen door het voelen van puntjes. Ook bestaan er tegenwoordig spraakcomputers. En met een blindegeleidehond kan iemand die blind of slechtziend is, toch zelfstandig op pad gaan.

Op 4 januari is het Wereld Brailledag. Dat is op de geboortedag van Louis Braille, de uitvinder van het blindenalfabet.

Dossier:

Blinden en slechtzienden

Laatste wijziging: 5 januari 2017
Dossier Thema: Lichaam en Gezondheid

Gerelateerde dossiers