Bloedvatenstelsel

AMSTERDAM - Een medewerker van bloedtransfusiedienst Sanquin in Amsterdam houdt in het laboratorium een buisje met bloed vast. In het lab vindt de controle van het bloed plaats. ANP XTRA LEX VAN LIESHOUT NUNSPEET - Een diabetespatient prikt zichzelf in haar vinger en controleert vervolgens haar suikerspiegel. In Nederland hebben ruim een miljoen mensen diabetes, waarvan ongeveer 250.000 het nog niet weet. ANP PHOTO XTRA KOEN SUYK

Het bloedvatenstelsel bestaat uit de organen waar bloed door stroomt: het hart en de aders. 

Het hart regelt de bloedsomloop. Het pompt het bloed door de aders. Zo bereikt het bloed elk deel van je lichaam. Dat doet je hart dag en nacht zonder ooit maar even te stoppen.

Het hart van een volwassene maakt ongeveer 60 tot 70 slagen per minuut. Tijdens lichamelijke inspanning, bijvoorbeeld bij het sporten, kan dat oplopen tot 150 slagen.

Vanuit het hart vertrekken slagaders met zuurstofrijk bloed dat je lichaam nodig heeft om te werken. De organen halen het zuurstof uit het bloed en dat zuurstofarm bloed wordt door de aders terug naar het hart gepompt.

In het bloed zitten drie soorten bloedcellen. De rode bloedcellen vervoeren de zuurstof. De witte bloedcellen beschermen het lichaam tegen ziekten. De bloedplaatjes zorgen ervoor dat het bloed stolt. Bloedplaatjes maken een korstje wanneer je bijvoorbeeld je knie schaaft.

Dossier:

Bloedvatenstelsel

Laatste wijziging: 2 juni 2015
Dossier Thema: Lichaam en Gezondheid

Gerelateerde dossiers