Bomen

GEEN CAPTION VIERHOUTEN ARCHIEFFOTO - Herfstbos bij Vierhouten op de Veluwe. De organisatie van het Nederlandse natuurbeheer moet in de toekomst opgedeeld worden in drie gebieden; een deltapark, het duinlandschap en een bospark. Directeur Johan van de Gronden van het Wereld Natuur Fonds presenteert zijn plan vandaag in de Tweede Kamer. ANP LEX VAN LIESHOUT

Iedereen weet wel wat een boom is! Het is een plant met een houten stam en een kruin (takken en bladeren). Maar hoe groot moet die plant zijn om echt van een boom te spreken?

Een volwassen boom is minstens 7 meter hoog. Als hij kleiner is, dan noem je het een heester (4 tot 7 meter) of een struik (minder dan 4 meter). Sommige bomen worden meer dan 100 meter hoog, zoals sequoia's. Hoe hoog ze worden, hangt van de soort, van het klimaat en de hoeveelheid licht af.

Een boom in een warm en vochtig klimaat wordt veel groter dan bij ons. Bomen hebben licht nodig. Hoe minder ruimte een boom heeft, zoals in het bos, hoe meer hij groeit, naar het licht toe.

Een boom maakt zijn eigen voedsel. De boom haalt via de wortels water uit de grond. Via de bladeren haalt hij koolzuurgas uit de lucht. In de bladeren en naalden zitten bladgroenkorrels. Die nemen zonlicht op. Van het licht, het water en het koolzuurgas maakt de boom suikers en zuurstof. De boom heeft de suikers nodig om te groeien; de zuurstof geeft hij terug af aan de lucht.

Elk jaar in maart viert Nederland Nationale Boomfeestdag. 

Dossier:

Bomen

Laatste wijziging: 19 september 2019
Dossier Thema: Natuur en Milieu

Gerelateerde dossiers