Carnaval

MAASTRICHT - Op het Vrijthof wordt, om 11 over 11, de Limburgse aftrap voor het carnavalsseizoen gegeven met een groot muziekfestival. ANP MARCEL VAN HOORN epa02030239 Barranquill's Carnival participants attend a parade during the 'battle of flowers', which is the first parade of this Colombian feast in Barranquilla, Colombia, 13 February 2010. The Barranquilla's Carnaval was proclaimed by UNESCO, in November 2003, as one of the Masterpieces of the Oral and Intangible Heritage of Humanity.  EPA/RICARDO MALDONADO

Drie dagen lang feesten, verkleedpartijtjes en liters bier. Elk jaar opnieuw vieren grote delen van België en Nederland feest: Carnaval!

Carnaval is een heel oud feest. Maar hoe oud het precies is en waar het vandaan komt, weten we niet. Wel weten we dat de oude Grieken en Romeinen een vergelijkbaar feest hadden. Ook de Germanen vierden feest in februari, omdat het weer langer licht werd.

Volgens veel mensen heeft carnaval met het katholieke geloof te maken. Carnaval wordt vlak voor het begin vastentijd gehouden. Voordat ze veertig dagen gingen vasten, wilden ze graag nog eens uitgebreid eten, drinken en feesten. Daarom wordt carnaval op veel plaatsen ook 'vastenavond' of 'vasteloavend' genoemd.
De naam carnaval komt wellicht van het Latijns: 'Carne Vale' of 'Vaarwel vlees'.

Nog steeds wordt carnaval drie dagen voor Aswoensdag, het begin van de vastenperiode, gevierd. Aan het begin van het carnavalsfeest geeft de burgemeester de sleutel van de stad aan Prins Carnaval. Vanaf dan is Prins Carnaval drie dagen de baas. In Nederland krijgt de stad vaak een andere naam. Den Bosch wordt dan Oeteldonk, Bergen op Zoom wordt Krabbegat. 

Maar eigenlijk begint het carnavalsseizoen veel eerder: op 11 november (11-11). Op die dag wordt Prins Carnaval en zijn raad van elf gekozen. Waarom die dag? Omdat 11 het getal van de dwazen is!

Ook in andere landen wordt carnaval gevierd. Brazilië is één van de bekendste. Daar lopen ze in een optocht met mooie praalwagens en duizenden sambadansers. Rio de Janeiro wordt ook wel de carnavalshoofdstad van de wereld genoemd.

Dossier:

Carnaval

Laatste wijziging: 31 januari 2018
Dossier Thema: Feesten