China

HONG KONG - Neonreclame in de straten van Hong Kong. ANP PHOTO ROBIN UTRECHT

China is het op twee na grootste land ter wereld en er wonen meer dan een miljard mensen. Dat zijn onvoorstelbaar veel mensen, want van de totale wereldbevolking is een vijfde Chinees.

Maar ze wonen wel allemaal op een kluitje in het oostelijk rivierengebied en in een paar enorme steden, zoals Bejing, de hoofdstad. De mensen uit het ene deel van China zien er heel anders uit dan de mensen uit het andere deel. De meeste Chinezen zijn Han-chinezen.

Men spreekt overal Chinees of Mandarijns, zoals de Chinese taal officieel heet. Er zijn wel een heleboel dialecten. Chinees is beslist niet eenvoudig te leren. Het Chinese schrift bestaat uit duizenden tekens, die elk een ander woord betekenen. Vergelijk dat maar eens met ons alfabet van 26 tekens.

De opvoeding in China is niet te vergelijken met de Nederlandse. Chinese ouders zijn streng en de kinderen zijn super beleefd tegen hun ouders. De maaltijd neemt een belangrijke plaats in, in het gezin. En dat snappen we wel, want een Chinese rijsttafel gaat er bij ons ook wel in. Het liefst zo groot mogelijk.

Dossier:

China

Laatste wijziging: 16 januari 2020
Dossier Thema: Landen en Volken

Gerelateerde dossiers