Christendom

DELFT  - De Herziene Statenvertaling (boven) en de originele Statenbijbel (onder) bij boekhandel de Pelgrim in Delft, waar in de nacht van vrijdag op zaterdag de verkoop van start ging van de moderne vertaling van de Statenbijbel. De officiele presentatie van de uitgave is zaterdag in de Grote Kerk in Dordrecht. De Delftse boekhandel  wilde met de nachtelijke opening voorop lopen, net als 500 jaar geleden het geval was. Volgens de boekhandel werd het Oude Testament van de eerste in het Nederlands vertaalde Bijbel als eerste in Delft gedrukt. Dat was in 1477. ANP GUUS SCHOONEWILLE GEEN CAPTION

De rooms-katholieke kerk heeft een nieuwe paus: Franciscus I. De Argentijnse kardinaal Jorge Borgoglio werd in het conclaaf verkozen tot nieuwe paus. Hij volgt paus-emeritus Benedictus XVI op.

Er zijn iets meer dan 2 miljard christenen. Het christendom is de grootste godsdienst ter wereld.

Het ontstond 2000 jaar geleden in wat nu Israël is. Toen was iedereen daar jood. Door sommige joden werd Jezus van Nazareth gezien als de lang voorspelde Messias of Christus. Na Jezus' dood hebben zijn volgelingen zich verenigd en stichtten ze het christendom. Het geloof verspreidde zich heel snel over Europa.

In de 11e eeuw n.C. splitste het christendom in de Oosters-Orthodoxe (of Byzantijnse) kerk en de Rooms-Katholieke (of Latijnse) kerk. In de 16e eeuw ontstond de derde grote stroming van het christendom: het protestantisme. De protestanten, onder wie Luther en Calvijn, verzetten zich tegen de misstanden in de Rooms-Katholieke kerk.

De Bijbel, met het Oude en het Nieuwe Testament, is het belangrijkste christelijke geschrift. Het Oude Testament vertelt onder andere het ontstaansverhaal. Het Nieuwe Testament vertelt het verhaal van Jezus Christus.

Dossier:

Christendom

Laatste wijziging: 15 maart 2013
Dossier Thema: Religie

Gerelateerde dossiers