Dierentuinen

HILVARENBEEK - In safaripark Beekse Bergen in Hilvarenbeek worden maandag de laatste voorbereidingen getroffen voor de nieuwe apenheul die dinsdag wordt geopend. ANP PHOTO JEROEN PUTMANS Amsterdam Net als vorig jaar bood Financieel Dienstverlener RVS de mogelijkheid om op 1 Januari gratis naar de dierentuin te gaan . Bijna 100.000 bezoekers profiteerden van deze aanbieding zo als ook dierentuin Artis waar het vooral bij de jonge Giraffe's een drukte van belang was om tien uur in de ochtend stonden de bezoekers al voor de ingang te wachten op deze Nieuwjaarsochtend ANP PHOTO PERSSUPPORT COMM Foto en bijschrift vallen buiten de redactionele verantwoordelijkheid van de Algemene Nieuwsdienst van het ANP. Foto is vrij van rechten en mag alleen redactioneel gebruikt worden in de context van het geleverde bijschrift.

Dierentuinen bestaan al eeuwen. Al zo'n 3000 jaar geleden begonnen mensen met het houden van dieren in speciale tuinen. 

De eerste dierentuin stond in China. Tegenwoordig hebben veel grote steden een dierentuin waar je naar de meest uiteenlopende dieren kunt kijken. Ook bestaan er safariparken, waar de oospronkelijke omgeving van de daar gehouden dieren is nagebootst.

Dierentuinen zijn omstreden. Tegenstanders vinden het een vorm van mishandeling om dieren in gevangenschap te houden. Voorstanders vinden het belangrijk om dieren van nabij te kunnen bestuderen en stellen dat dierentuinen nodig zijn ter bescherming van bedreigde diersoorten. Omdat de natuurlijke leefgebieden van veel dieren te klein zijn geworden kunnen zij in het wild niet meer overleven.

Dossier:

Dierentuinen

Laatste wijziging: 7 juni 2016
Dossier Thema: Dieren

Gerelateerde dossiers