Dyslexie en dyscalculie

NLD20050311-DEN HAAG: Detail van kaart met alfabet in klaslokaal van de Petrus Donders school in Den  Haag. ANP FOTO/LEX VAN LIESHOUT ENKHUIZEN - Aap Noot Mies leesplakje. Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Ronald Plasterk, opent woensdag het vernieuwde Zuiderzeemuseum dat dit jaar zijn 60-jarig jubileum viert. ANP PHOTO XTRA LEX VAN LIESHOUT

Mensen met dyslexie hebben problemen met lezen, schrijven en spellen. Mensen met dyscalculie hebben met rekenen dezelfde problemen als mensen met dyslexie met taal. Onthouden van tafels, hoofdrekenen, omgaan met breuken, kommagetallen, procenten maar ook klokkijken vinden zij erg lastig.

Dyslexie en dyscalculie zijn stoornissen in de hersenen. Als je dyslexie of dyscalculie hebt dan heb je daar in het dagelijks leven ook last van. In winkels, op straat of op stations, overal staat informatie die je moet kunnen lezen en getallen waar je iets mee moet doen. Hoe komt dan nou, dat de één vlotjes leest en rekent en anderen letters niet kunnen onderscheiden of de volgorde van getallen niet kunnen bepalen? Wetenschappers onderzoeken nog steeds wat er precies niet goed gaat in je hersenen. Beide stoornissen zijn ook nog eens aangeboren, erfelijk dus. Dat betekent dat één van je ouders of grootouders dien stoornis ook al had en het dus aan je heeft doorgegeven. Tegenwoordig zijn er op school speciale programma's voor dyslectische kinderen en kinderen met dyscalculie. Je bent anders maar je bent zeker niet lui of dom.

Dossier:

Dyslexie en dyscalculie

Laatste wijziging: 31 oktober 2012
Dossier Thema: Opvoeding en Onderwijs

Gerelateerde dossiers