Economische crisis

Begrotingstekorten Eurolanden. AFBEELDING: kaart Europa. TREFWOORD: geld, euro, EMU, Griekenland, kredietcrisis. FORMAAT: 100 x 115 mm. ANP INFOGRAPHICS, 24-03-2010, 15:40 ZOETERMEER - De koers van de euro wankelt.ANP  XTRA LEX VAN LIESHOUT

Het gaat slecht met de economie. Banken, bedrijven en zelfs landen hebben het moeilijk. Wat is er precies aan de hand?

In de loop van 2007 en 2008 kwamen banken in de problemen. Ze hadden teveel geld geleend aan mensen die dat niet terug konden betalen. Toen dat bekend werd, vertrouwde niemand de banken meer. Veel mensen haalden hun geld af, waardoor de banken nog minder geld hadden en ze zo nog dieper in de problemen raakten. Deze crisis werd de kredietcrisis genoemd.

In 2009 en 2010 merkte de economie nog steeds de gevolgen van deze crisis. Toen kwam daar begin 2010 een nieuwe crisis bovenop: de eurocrisis. Enkele Europese landen, zoals Griekenland, Portugal en Ierland, bleken grote schulden te hebben. Hierdoor verzwakte de euro. Om te voorkomen dat de waarde van de euro verder daalt, stelden andere Europese landen miljarden euro's in een noodfonds ter beschikking om die schulden af te lossen.

Vijf jaar later leek de crisis eindelijk wat weg te ebben. Toch kwam Griekenland opnieuw in de problemen.

Dossier:

Economische crisis

Laatste wijziging: 3 juli 2015
Dossier Thema: Mens en Maatschappij

Gerelateerde dossiers