Eetstoornissen

HAARLEM - Screenshot van een pro-anorexiasite, waarop jonge meisjes elkaar tips geven om snel af te vallen. Ex-anorexiapatient Scarlet Hemkes biedt de Kamer dinsdag een petitie aan met meer dan 10.000 handtekeningen. Volgens haar moeten de sites uit de lucht. ANP PHOTO XTRA KOEN SUYK HAARLEM - Screenshot van een pro-anorexiasite, waarop jonge meisjes elkaar tips geven om snel af te vallen. Ex-anorexiapatient Scarlet Hemkes biedt de Kamer dinsdag een petitie aan met meer dan 10.000 handtekeningen. Volgens haar moeten de sites uit de lucht. ANP PHOTO XTRA KOEN SUYK

Als je problemen hebt met eten, dan heb je niet meteen een eetstoornis. Dat heb je pas wanneer eten je hele leven domineert.

Er zijn verschillende soorten eetstoornissen. Wellicht de bekendste is anorexia nervosa. Mensen met anorexia zijn bang om dik te worden, terwijl ze eigenlijk te mager zijn. Slechts 45% van alle anorexiapatiënten geneest volledig. 5 à 10% sterft.

Een andere bekende eetstoornis is boulimia nervosa. Mensen met boulimie hebben regelmatig last van eetbuien, waarna ze het voedsel zo snel mogelijk weer proberen kwijt te raken. Sommigen doen dat door te braken. Anderen gebruiken laxeermiddelen of gaan intensief sporten. Deze eetstoornis kunnen patiënten vaak lang verborgen houden, omdat hun gewicht normaal blijft. Ongeveer de helft van alle boulimiepatiënten geneest volledig.

Een derde eetstoornis is de eetbuienstoornis of Binge Eating Disorder (BED). Mensen met BED hebben regelmatig last van eetbuien, maar gaan vervolgens niet braken of laxeren.

Een andere eetstoornis is orthorexia nervosa. Dan is gezond eten een obsessie geworden. Mensen met deze eetstoornis eten vaak geen vetten en koolhydraten meer. Op den duur kan dat lichamelijke klachten opleveren.

Informatie over overgewicht vind je in het dossier Overgewicht.

Dossier:

Eetstoornissen

Laatste wijziging: 22 januari 2019
Dossier Thema: Lichaam en Gezondheid

Gerelateerde dossiers