Energie

AMSTERDAM - Een 2.0 woning op Amsterdam IJburg. De woning is gebouwd met duurzame bouwmaterialen en heeft onder meer een dakterras met PV-panelen en een windmolen.Architect Pieter Weijnen, FARO ArchitectenÔKeurmerk Passief BouwenÕ-ge¿soleerd kattenluik-glazen pui op zuiden-duurzame bouwmaterialen -dakterras met PV-panelen (zonnepanelen) en een windmolen-warmte-terug-wininstallatieANP Xtra - Nils van Houts ZEIST - Particuliere initiatieven van zonne-energie.Twee verschillende soorten zonne-paneel t.b.v. energie. ANP XTRA NILS VAN HOUTS

Alledaagse handelingen verbruiken veel energie. Denk maar aan: een warme douche nemen, met de bus naar school gaan of een colaatje uit de automaat halen. Daar sta je vaak niet bij stil!

Energie kan op verschillende manieren worden opgewekt. De meeste energie wordt uit fossiele brandstoffen - steenkool, aardolie en aardgas - gehaald. 

Steenkool is ontstaan uit planten die miljoenen jaren zijn gestorven. Deze plantenresten werden samengedrukt door lagen zand en klei. Daardoor veranderden de plantenresten in steenkool. Aardolie ontstond op dezelfde manier. Alleen werden er geen planten samengedrukt, maar plankton (kleine zeediertjes). Bij het samendrukken van plankton of planten, kwam gas vrij. Dat is aardgas. Nederland heeft een groot aardgasveld onder de grond bij Slochteren (Groningen). Maar door het gas uit de grond te halen ontstaan er veel aardbevingen in Groningen.

Er kleven veel nadelen aan fossiele brandstoffen. Mensen kunnen geen steenkool, aardolie en aardgas maken omdat het miljoenen jaren duurt. Fossiele brandstoffen kunnen dus ooit opraken. Bovendien zijn ze schadelijk voor het milieu. Wanneer je steenkool, aardolie of aardgas verbrandt, komen er stoffen vrij. In die stoffen zitten broeikasgassen, zoals CO2. Die gassen blijven hangen rond de aarde, waardoor de warmte niet kan ontsnappen en de aarde steeds meer opwarmt. Dat heet het broeikaseffect.

Daarom zijn we op zoek naar andere vormen van energie, zoals kernenergie of duurzame energie. Duurzame energie is energie die niet opraakt en goed is voor het milieu, zoals zon-, water- en windenergie.

Dossier:

Energie

Laatste wijziging: 4 april 2018
Dossier Thema: Natuur en Milieu

Gerelateerde dossiers