Fietsen

NLD-20020715-DEN HAAG: In de Grote Kerk in Den Haag is vanaf dinsdag de tentoonstelling ¬ Fiets in beeld, 100 jaar fietsen en affiches ¬ te bezoeken. De expositie omvat ondermeer historische en actuele fietsaffiches, vele voorbeelden van befaamde fietsmodellen en een presentatie van de affichewedstrijd voor studenten van de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten. ANP FOTO / EDWARD OUDENAARDEN GEEN CAPTION

Baron Karl von Drais bedacht de fiets. Niet zo'n fiets als wij die kennen, maar een loopfiets. Een zwaar, lomp geval van 25 kg. Het werd geen succes.

Pas toen Ernest Michaux bedacht dat hij er wel trappers aan kon zetten, brak de fiets als vervoermiddel door. Veel modellen werden uitgeprobeerd. Van een fiets met een groot voorwiel tot één met twee achterwielen tot de fiets met twee gelijke wielen, zoals wij die nog steeds kennen.

Na de Tweede Wereldoorlog leek het er op dat de fiets zou verdwijnen, want de auto veroverde de weg. Maar dat is niet gebeurd. De fiets is gebleven en hij wordt vaker gebruikt dan ooit. De fiets is populairder dan ooit. Bijna iedereen kan fietsen, jong en oud. Wist je wel dat er in Nederland ruim 17,5 miljoen fietsen zijn! Ga maar na: voor elke inwoner een fiets.

Dossier:

Fietsen

Laatste wijziging: 11 november 2014
Dossier Thema: Verkeer en Vervoer