Frankrijk

2017-04-23 22:32:09 epa05924574 French presidential election candidate for the 'En Marche!' (Onwards!) political movement, Emmanuel Macron delivers a speech after the first round of the French presidential elections in Paris, France, 23 April 2017. Media reports that polling agencies projections place Le-Pen and centrist presidential candidate Emmanuel Macron in the lead positions for the vote. France will hold the second round of the presidential elections on 07 May 2017.  EPA/YOAN VALAT ZOETERMEER - **ILLUSTRATIE** Landenvlag van Frankrijk. ANP XTRA LEX VAN LIESHOUT

Frankrijk is het op twee na grootste land van Europa. Het land is dertien keer groter dan Nederland en achttien keer groter dan België.

Er wonen 62,8 miljoen mensen. De hoofdstad is Parijs. Het grenst aan de Atlantische oceaan en aan de Middellandse Zee. De buurlanden van Frankrijk zijn: België, Luxemburg, Duitsland, Zwitserland, Andorra, Monaco, Italië en Spanje. Frankrijk is voor Belgen en Nederlanders het populairste vakantieland. Elk jaar gaan er miljoenen mensen op vakantie naar Frankrijk. Misschien hoor jij daar ook wel bij!

Aanslagen

Frankrijk werd in 2015 en 2016 getroffen door diverse aanslagen van terroristen waarbij veel doden vielen. 

Verkiezingen

Met 66% van de stemmen werd zondag 7 mei 2017 de 39-jarige Emmauel Macron met zijn beweging En March! gekozen tot nieuwe president van Frankrijk, Hij is het jongste staatshoofd sinds Napoleon. 34% van de stemmen gingen naar Marine Le Pen van Front National, een extreem-rechtse partij. Nog nooit hadden zij zoveel stemmen gehaald, maar het was zeker niet genoeg. De beweging En Marche! bestaat nog maar één jaar en heeft nog geen partijleden in het parlement. In juni zijn de parlementsverkiezingen, Macron moet geschikte kandidaten vinden, en alleen met een meerderheid kan hij zijn plannen doorvoeren.  

Dossier:

Frankrijk

Laatste wijziging: 23 april 2019
Dossier Thema: Landen en Volken

Gerelateerde dossiers