Gehoorschade

UTRECHT - In de jaarbeurshallen in Utrecht wordt woensdag de vijftiende editie van de 50PlusBeurs geopend. Een bezoeker test zijn gehoor in een oor. ANP PHOTO CYNTHIA BOLL UTRECHT - Siemens introduceert maandag in Utrecht een aantal nieuwe producten op het gebied van hoortoestellen. Topmodel Kim Feenstra in gesprek met een journalist met een nieuw 'Vibe' hoortoestel in haar hoor. Wat de 'Vibe' zo bijzonder maakt, is dat hij standaard 19 verschillende covers heeft. ANP PHOTO KOEN VAN WEEL

In Europa lopen al heel wat jongeren rond met een gehoorschade. Door harde muziek op koptelefoon of oordopjes worden jonge oren snel stokoud! 

Het binnenoor wordt normaal gesproken tegen harde geluiden beschermd door twee spiertjes. Die trekken samen zodat het geluid niet zo hard kan binnenkomen. Maar als je je oren direct blootstelt aan keiharde muziek van je smartphone zijn die spiertjes daar niet tegen bestand. Ook het bezoeken van muziekconcerten met geluidssterkten van soms wel 120 decibel is niet echt 'gehoorvriendelijk'.

In het binnenoor zitten ook trilhaarcellen, die geluid kunnen versterken. Door het vaak luisteren naar te harde muziek kunnen die cellen beschadigd raken. De gevolgen kunnen best ernstig zijn.

In het begin heb je misschien 'alleen' last van piepende of suizende oren. Maar ongemerkt gaat het horen ook achteruit. Eerst kun je gesprekken in alleen een rumoerige omgeving slecht volgen. Maar als je ook in een rustige omgeving je oren moet spitsen om nog iets te kunnen horen, moet je echt maatregelen nemen. Want voordat je het weet moet je aan een gehoorapparaat!

Dossier:

Gehoorschade

Laatste wijziging: 1 maart 2019
Dossier Thema: Lichaam en Gezondheid

Gerelateerde dossiers