Geld

NLD-20040503-PIJNACKER: Een winkelier controleert de echtheid van een Euro-biljet met behulp van een speciale lamp. ANPFOTO KOEN SUYK/MODEL RELEASED HAARLEM - Geld. ANP PHOTO XTRA KOEN SUYK

Hoeveel geld geef je uit per maand? En hoe verdien je dat geld?

De meeste jongeren verdienen hun geld met bijbaantjes, zoals oppassen of vakkenvullen. Sommigen krijgen zakgeld. Volgens een onderzoek van het NIBUD verdienen jongeren gemiddeld 104 euro per maand. Dat geld kun je gebruiken om spullen te kopen, maar je kunt ook sparen.

Het geld breng je dan naar de bank. Dat geld gebruikt de bank om aan andere mensen te lenen. Mensen die geld lenen van de bank, betalen rente. Dat sparen en lenen is jarenlang goed gegaan.

Tot de kredietcrisis. Banken hadden teveel geld geleend aan mensen die dat niet terug konden betalen. Toen dat bekend werd, vertrouwde niemand de banken meer. Veel mensen gingen hun geld afhalen, waardoor de banken nog minder geld hadden en ze zo nog dieper in de problemen raakten.

Week van het Geld

De Week van het geld vindt plaats van 25 tot en met 29 maart 2019. Het doel van deze week is om (basisschool)leerlingen te leren omgaan met geld.

Dossier:

Geld

Laatste wijziging: 7 maart 2019
Dossier Thema: Mens en Maatschappij

Gerelateerde dossiers