Griep

OVERVEEN - Een huisartsenpraktijk in Overveen is dinsdag begonnen met het geven van zo'n 1500 griepinjecties. Vooral ouderen maken hier gebruik van, maar ook hart-, suiker- en carapatienten. ANP PHOTO XTRA KOEN SUYK SCHIPHOL - Paracetamol met een koortsthermometer. ANP PHOTO XTRA LEX VAN LIESHOUT

Heb jij wel eens in bed gelegen met griep? Hoofdpijn, koorts, zere keel en flink verkouden? Vast wel. Maar niet ieder griepje is de echte griep.

Echte griep is veel meer dan wat niezen en snotteren. Het is een ernstige ziekte, waaraan jaarlijks in Nederland veel mensen sterven.

De officiële naam voor griep is influenza. Je krijgt de griep door het inademen van het influenzavirus. Omdat ons lichaam niet gek is op binnendringers, gaat het meteen aan de slag om het virus weer naar buiten te werken. Vreemd genoeg voel je je daardoor zo beroerd.

Helaas is het griepvirus een slim virus. Het verandert voortdurend van samenstelling. Zo kan het gebeuren dat eens in de vijfentwintig jaar een volkomen nieuw griepvirus ontstaat. De griepprik, die bedacht is tegen het gemene virus, kan daar niet tegen op. Wereldwijd kunnen mensen ziek worden. Sommige wetenschappers verwachten in de nabije toekomst weer een uitbraak van een nieuw influenzavirus.

Dossier:

Griep

Laatste wijziging: 25 oktober 2018
Dossier Thema: Lichaam en Gezondheid

Gerelateerde dossiers