Huid, haar & nagels

UTRECHT - Tamara showt haar vervaarlijk uitziende stiletto-nagels, zaterdag op de vakbeurs Beauty Dimensions. In de Jaarbeurs Utrecht is van zaterdag tot en met maandag alles te zien op het gebied van schoonheidsbehandelingen. ANP OLAF KRAAK UTRECHT - Een dermatoloog onderzoekt maandagochtend in Utrecht een moedervlekje van een patient. In de 'Week van de Huid' die vandaag is begonnen, heeft de Mauritskliniek in Utrecht open spreekuur voor mensen die zich zorgen maken over hun moedervlekken. De Week van de Huid wordt jaarlijks georganiseerd door de Mauritsklinieken; dit jaar wordt extra aandacht besteed aan de huid en de zon. De open spreekuren bieden de mogelijkheid om geheel kostenloos moedervlekken te laten nakijken door een huidarts. ANP PHOTO ERIK VAN 'T WOUD

Wist je dat niet alles aan je lichaam levend is? Je haren, je nagels en het buitenste deel van je huid bestaan uit dood materiaal. 

Ze worden opgebouwd uit een eiwit dat keratine of hoornstof heet. Het is vezelachtig en erg taai. Je haar is bedekt met schubben van keratine.

Je hebt 1 tot 5 miljoen lichaamsharen en 100.000 tot 150.000 haren op je hoofd. Elke maand groeit je haar ongeveer 1,5 cm!

De bovenste laag van de huid heet opperhuid. Daaronder zit de lederhuid. De bovenste laag bevat dode cellen, die rijk zijn aan keratine. Het maakt je huid waterdicht en erg sterk!

Nagels ten slotte beschermen de toppen van je vingers en je tenen. Vingernagels groeien ongeveer twee millimeter per maand. Teennagels groeien nog langzamer!

Dossier:

Huid, haar & nagels

Laatste wijziging: 14 december 2016
Dossier Thema: Lichaam en Gezondheid

Gerelateerde dossiers