Jodendom

GEEN CAPTION ARNHEM -  Binyomin Jacobs tijdens de installatiedienst. De opperrabbijn is zondag in de Hoofdsynagoge in Arnhem geinstalleerd. Hij zal in die functie leiding geven aan vijf rabbijnen. Jacobs werd in november 2008 gekozen door de Raad van het Inter Provinciaal Opper Rabbinaat (IPOR). ANP PHOTO ROB VOSS

Er zijn ongeveer 13 à 14 miljoen joden. Als je moeder joods is, dan ben jij dat 'automatisch' ook. Je kan ook jood worden, als je je bekeert. 

Het jodendom ontstond ongeveer 4000 jaar geleden en is daarmee één van de oudste nog bestaande godsdiensten. Binnen het jodendom zijn er twee belangrijke stromingen: de orthodoxe en de liberale. De orthodoxe joden proberen zich letterlijk aan de voorschriften te houden. De liberale joden zijn wat minder streng.

De belangrijkste joodse geschriften zijn de Tenach (het Oude Testament). De eerste vijf boeken van de Tenach vormen samen de Thora. In de Thora staat beschreven hoe je als jood moet leven.

Het jodendom staat aan de basis van het christendom en de islam. De joden geloven dat de Messias nog moet komen. De Christenen geloven dat Jezus die verlosser is. Voor de moslims is dat Mohammed.

Dossier:

Jodendom

Laatste wijziging: 15 januari 2015
Dossier Thema: Religie

Gerelateerde dossiers