Katachtigen

32148150 - tiger in water. GEEN CAPTION

Er zijn vele soorten katachtigen, maar ze lijken wel op elkaar. Het zijn allemaal echte jagersLeeuwen horen tot de familie van de katachtigen, net als tijgers, poema's en luipaarden. Ook onze huiskatten horen daarbij.

Een kat heeft een uitstekend evenwichtsgevoel. Met haar lange, soepele staart kan ze op bijna alle smalle randjes in evenwicht blijven. Ze klimt vaak in bomen, op muren en schuttingen. En als een kat valt, komt ze altijd op haar vier pootjes terecht.

Wie zijn kop met zwierige manen, de krachtige poten met grote nagels en de bek met scherpe tanden ziet, begrijpt meteen waarom de leeuw de koning der dieren wordt genoemd.

De tijger is de grootste katachtige en herkenbaar aan zijn zwart gestreepte oranje-gele vacht. Helaas wordt de tijger met uitsterven bedreigd. Er wordt op ze gejaagd voor hun vacht die veel geld oplevert.

Met zijn vlekken lijkt de jaguar wel wat op de panter, maar hij heeft ook wel wat weg van een tijger. Van alle katachtigen heeft de jaguar de krachtigste beet. Het lukt hem om een zware prooi (zoals een koe) mee in een boom te slepen.

Dossier:

Katachtigen

Laatste wijziging: 4 november 2019
Dossier Thema: Dieren

Gerelateerde dossiers