Kikkers en padden

epa02321799 Detail of a yellow frog (Hyla punctata) as part of the fauna of Natural National Park Amacayacu, known as well as 'Rio de las Hamacas', which is located in a big area of amazon trapeze at south extreme of Amazon department, Colombia, 07 September 2010. epa01178903 A blue poison arrow frog (Dendrobates azureus) is seen in the Zoo of Zurich, Switzerland, 21 November 2007. Dendrobates azureus is a type of poison dart frog found in South America, specifically in the Sipaliwini District in Suriname.  EPA/ALESSANDRO DELLA BELLA

Een pad is toch hetzelfde als een kikker? Niet dus. Veel mensen kennen het verschil tussen een kikker en een pad niet. Toch zijn ze gemakkelijk van elkaar te onderscheiden.

Kikkers hebben een slijmerige huid en leven vooral in het water. Padden hebben een droge huid, vol wratten. Zij voelen zich juist op het land beter thuis.

Toch zijn er ook veel gelijkenissen. Het zijn allebei amfibieën, net als salamanders. Ze zijn koudbloedig en kunnen zowel in het water als op het land overleven. Ze kunnen op twee manieren ademhalen: via hun longen en via hun huid. En ze ondergaan beide tijdens hun leven meerdere gedaanteverwisselingen. Ze beginnen allebei hun leven als dril, daarna groeien ze uit tot dikkopje om via kikkervisje dan wel padvisje te volgroeien tot een echte kikker of pad.

Dossier:

Kikkers en padden

Laatste wijziging: 15 mei 2017
Dossier Thema: Dieren