Kinderarbeid

GEEN CAPTION CAI03 - 19990928 - OLD CAIRO, EGYPT : Eleven-year-old Nadia (L) and Mohamad, 13, retrieve 28 September 1999 wet clay from a filthy pool to be used in making pottery at a workshop in the Egyptian capital's Old Cairo or al-Fustat pottery district. Scores of children aged between 10 and 15 work in some 100 pottery workshops for a wage of10 Egyptian pounds (3 USD) per day, even though Egypt is among the first 20 countries to ratify the 10-year-old UN Convention of the Rights of the Child. (ELECTRONIC IMAGE)EPA PHOTO AFP/MARWAN NAAMANI/mn/mro

Wereldwijd werken ongeveer 120 miljoen kinderen onder de veertien jaar. Dan is sprake van kinderarbeid.

In Nederland is het werken door kinderen jonger dan veertien jaar niet toegestaan. Dat is jammer, want op jouw leeftijd wil je wel een zakcent bijverdienen. Maar een beetje vindingrijke tiener lost dit op met huishoudelijke klusje als oppassen, auto wassen, de hond van de buren uitlaten... Mogelijkheden genoeg. Voor de aardigheid, want je hoeft er niet van te leven.

Dat was in vroegere tijden wel anders. Eerst werd van vrijwel alle kinderen verwacht dat zij hun steentje bijdroegen in het huishouden of in het bedrijf. Maar in de negentiende eeuw komen in West Europa overal fabrieken. Jonge kinderen uit arme gezinnen gaan werken in deze fabrieken. Dag en nacht. Een arbeidsdag van twaalf uur was heel gewoon. Hun salaris stelde niet veel voor. De kinderen hadden geen tijd om te spelen of te leren. Pas in 1873 kwam er een wet waarin het verboden werd om kinderen beneden de twaalf jaar in dienst te nemen.

Tegenwoordig ligt die grens dus bij veertien jaar. Eind goed, al goed, denk je. Maar in talloze landen is het nog steeds de normaalste zaak van de wereld dat kinderen niet naar school gaan, maar dag en nacht werken om aan de kost te komen. Kinderarbeid blijft daarmee een probleem van eeuwen.

Dossier:

Kinderarbeid

Laatste wijziging: 16 januari 2020
Dossier Thema: Mens en Maatschappij

Gerelateerde dossiers