Kometen en meteoren

epa03573080 A handout illustraion made available on 08 February 2013 by NASA/JPL-Caltech  showing a diagram depicting the passage of asteroid 2012 DA14 through the Earth-moon system on 15 February 2013. Reports state that an asteroid, 150 feet (45 meters) in diameter, that will pass close, but safely, by Earth on 15 February 2013.  EPA/NASA/JPL-CALTECH  / HANDOUT  HANDOUT EDITORIAL USE ONLY epa03361169 A general view of the Perseid meteor shower near Strakonice in South Bohemian region Bohemian Forest, Czech Republic, early 13 August 2012.  EPA/FILIP SINGER

In het heelal zijn veel verschillende hemellichamen, zoals sterren, manen en planeten. Maar je hebt ook kometen, planetoïden, asteroïden en meteoroïden. Wat is het verschil?

Meteoren

Een planetoïde (of asteroïde) is een rotsblok dat in de ruimte zweeft. Meteoroïden zijn kleinere planetoïden, eerder stenen dan rotsblokken.
Een ruimtesteen verandert in een meteoor (of vallende ster) als de steen in de dampkring van de aarde komt. Is de ruimtesteen op aarde geland? Dan spreken we van een meteoriet.
Wanneer de ruimtesteen een gat in de aarde slaat, wordt dat gat een inslagkrater genoemd. Vaak versmelt de meteoriet met de aarde. Daardoor is hij niet altijd zichtbaar na de inslag.

Kometen

Een komeet zweeft niet zomaar door de ruimte, maar heeft een elliptische baan om een ster, net als planeten.  Als de komeet in de buurt van de ster komt, verbrandt hij deels. Zo ontstaat een komeetstaart, waardoor hij lijkt op een vallende ster.
De bekendste komeet is komeet Halley, die elke 76 jaar zichtbaar wordt. De volgende keer is pas in 2061. Tijdens de maanden november en december 2013 is de komeet ISON vanop de aarde met het blote oog waarnee

Op Aarde

Elke dag valt er zo'n 50 ton aan meteorieten op aarde. De grootste meteoriet ter wereld is de Hoba, een ruimtesteen met een doorsnee van 10 meter en een gewicht van 60 ton. De Hoba-meteoriet ligt in het zuidwest-Afrikaanse land Namibië.
De grootste inslagkrater ter wereld is de Vredefortkrater in Zuid-Afrika. De doorsnee is ongeveer 300 kilometer. Veel bekender is wellicht de Barringerkrater in de Amerikaanse staat Arizona. De krater heeft een doorsnee van 1200 meter en is 174 meter diep.
Op 15 februari 2013 sloeg een meteoriet in op aarde, in de buurt van de Russische stad Tsjeljabinsk. Er vielen geen doden, maar wel meer dan 1000 gewonden.

Dossier:

Kometen en meteoren

Laatste wijziging: 17 maart 2016
Dossier Thema: Natuur en Milieu

Gerelateerde dossiers