Konijnen

ZUIDLAREN - Bezoekers van de dertigste editie van de Noordshow in Zuidlaren bewonderen donderdag hoenders, konijnen, cavia's, sierduiven en sier-watervogels in de Prins Bernhardhoeve. De Noordshow is de grootste kleine dieren tentoonstelling in Nederland en is tot en met zaterdag te bezoeken. De keurmeesters aan het werk. De mooiste konijn vande Raspelsdieren op de expo een klein Lotharinger. ANP PHOTO DENNIS BEEK KAMERIK - Een meisje knuffelt een konijn tijdens de Lammetjesdag op boerderij De Boerinn in Kamerik. ANP BAS CZERWINSKI

Konijnen behoren, samen met hazen, tot de haasachtigen. Een konijn is dus geen knaagdier!

Konijnen hebben, net als hazen, achter hun bovenste snijtanden twee kleine tandjes, de stifttanden. De onderste snijtanden slijten af tegen die stifttanden.
Wist je dat de tanden en kiezen van konijnen altijd blijven doorgroeien? Per week groeien ze wel twee millimeter. Daarom moeten ze elke dag gras of hooi en stro eten. Daar slijten hun tanden van.

Wilde konijnen zijn meestal grijsbruin. Tamme konijnen zijn er in alle soorten en maten. Er zijn wel vijftig soorten rassen. Er zijn kleine, zoals de hangoordwerg, en grote soorten, zoals de Vlaamse reus.

Wilde konijnen leven in de natuur in grote groepen. Ze leven boven en onder de grond. Als je zelf een konijn als huisdier wil, is het dus beter om minstens twee konijnen samen te houden. Het zijn echte groepsdieren, ze zijn niet graag alleen.

Dossier:

Konijnen

Laatste wijziging: 15 mei 2013
Dossier Thema: Dieren

Gerelateerde dossiers