Koningsdag en Koningsspelen

AMSTERDAM - Koning Willem-Alexander en koningin Maxima verlaten de Nieuwe Kerk na de inhuldiging. POOL/ ANP ROYAL IMAGES ROBIN UTRECHT

De vlag uit, oranje kleren aan en met een kleedje op de vrijmarkt staan: het is weer Koningsdag!

Koningsdag is een nationale feestdag ter ere van de koning. Voor de meeste Nederlanders betekent dit een vrije dag. Overal in het land worden activiteiten georganiseerd, de vrijmarkt is de bekendste. Op een kleedje of in een kraampje mag je je oude speelgoed, boeken of kleding verkopen voor een klein bedrag.

De koning en zijn familie brengen een bezoek aan een of meer gemeenten in het land. In 2019 is dit Amersfoort.

Tot 2014 heette de feestdag Koninginnedag en werd de dag gevierd op 30 april, ter ere van koningin Beatrix. Sinds Willem-Alexander de koning is, heet de dag Koningsdag en wordt hij gehouden op 27 april, de verjaardag van koning Willem-Alexander.

Koningsspelen

De Koningsspelen zijn een idee van ex-tennisser Richard Krajicek rond de inhuldiging van koning Willem-Alexander. Sindsdien zijn de Koningsspelen een jaarlijks terugkerend evenement, altijd op de laatste vrijdag voorafgaand aan Koningsdag. In 2019 is dit op 12 april en in 2020 op 24 april.

Vaste onderdelen van die dag zijn het gezamenlijke ontbijt en de sportdag. Om aan alle kinderen en hun ouders de boodschap mee te geven dat samen goed ontbijten en actief bewegen heel belangrijk zijn voor de gezondheid.

Dossier:

Koningsdag en Koningsspelen

Laatste wijziging: 25 april 2019
Dossier Thema: Feesten

Gerelateerde dossiers