Koningshuis (Nederland)

AMSTERDAM - Koningin Maxima glimlacht nadat koning Willem-Alexander de eed heeft afgelegd in De Nieuwe Kerk. POOL ANP ROYAL IMAGES ROBIN UTRECHT

Willem-Alexander is dit jaar vijf jaar koning. Op 30 april 2013 nam hij de troon over van toen nog koningin Beatrix.

Prinses Beatrix werd geboren op 31 januari 1938. Ze is de oudste dochter van prinses Juliana en prins Bernhard. Zij heeft nog drie zussen: prinses Irene, prinses Margriet en prinses
Christina.

In 1966 trouwde Beatrix met de Duitser Claus van Amsberg. Daar was in het begin veel kritiek op. Samen krijgen ze drie zonen: prins Willem-Alexander, prins Johan Friso en prins Constantijn.
In 1980 volgde Beatrix haar moeder op als Koningin der Nederlanden. Haar regeerperiode kende veel ups en downs. Op 6 oktober 2002 stierf haar man en in 2009 werd op Koninginnedag een aanslag op de Koninklijke Familie gepleegd. Niemand van de familie raakte gewond, maar acht mensen stierven die dag, onder wie de dader. In februari 2012 raakte haar zoon Johan Friso in coma na een skiongeluk. Anderhalf jaar later overlijdt Friso.

Op 28 januari 2013 maakte Beatrix bekend dat ze afstand doet van de troon. Ze werd op 30 april opgevolgd door haar oudste zoon, Willem-Alexander.
Koning Willem-Alexander trouwde op 2 februari 2002 met de Argentijnse Máxima Zorreguieta. Er was nogal wat discussie. Uiteindelijk gaf het Nederlandse parlement toch toestemming om te trouwen.
Willem-Alexander en Máxima kregen drie dochters: prinses Amalia (2003), prinses Alexia (2005) en Prinses Ariane (2007). Prinses Amalia is nu de eerstvolgende in de lijn der troonsopvolging.

Dossier:

Koningshuis (Nederland)

Laatste wijziging: 5 november 2018
Dossier Thema: Nederland

Gerelateerde dossiers