Koraal

2016-08-29 15:24:42 ROTTERDAM - Een enorme vangst van illegale dierenproducten zoals koraal, ivoor en huiden ligt in een opslagloods na inbeslagname door een gezamenlijke operatie van de douane, de politie en de voedsel- en warenautoriteit NVWA. ANP MARTEN VAN DIJL 9429355 - bright paints of coral reeves

Koraalriffen horen bij de kleurrijkste plekken op de wereld. Je vindt ze in tropisch water vlak bij de kust. Rond het koraal wonen en eten duizenden verschillende zeedieren. Dit leefgebied noem je een rif. Het grootste rif is het beschermde Great Barrier Reef in Australië.

Koraal is een verzamelnaam voor kleine zeediertjes: koraalpoliepen. Deze beestjes lijken op kwallen, maar zijn veel kleiner. Ze zijn namelijk niet groter dan een rijstkorrel. Als deze babykoraal een lekker plekje heeft gevonden om te wonen, laat het een schijfje kalk los. Daardoor blijft hij vastzitten aan de bodem. Het diertje kan zich vermenigvuldigen, zodat er steeds meer komen. Samen blijven ze kalk afgeven. Zo ontstaat een bouwwerk van koraal.

De felle kleuren van het koraal worden veroorzaakt door de miljarden algen die in de poliepjes leven. De algen verbinden de kleine poliepen met elkaar, waardoor ze samen grote riffen vormen.

Klimaatverandering

Koraal kan verbleken door de toevoer van warm water. Het koraal laat algen los, waardoor riffen geen voedingsstoffen meer hebben. Het gevolg is dat het koraal wit wordt en uiteindelijk zal afsterven. Wetenschappers zijn het eens dat dit komt door klimaatverandering.

Dossier:

Koraal

Laatste wijziging: 16 juni 2020
Dossier Thema: Dieren