Kwallen

De mangrove kwal leeft ondersteboven en komt voor in mangrovegebieden van de Rode Zee en Indische Oceaan. Deze exemplaren vinden momenteel gastvrijheid in het National Sea Life in Scheveningen. Er zijn speciale bassins geinstalleerd voor deze zeebewoners. De tentoonstelling kwallen, schimmen uit de diepte is vanaf Pasen toegankelijk en duurt het gehele jaar. epa02654309 Two Phyllorhiza punctata, also known as the Australian spotted jellyfish or the White-spotted jellyfish float in an aquarium of the Budapest Zoo in Budapest, Hungary, 26 March 2011. This species is native in the southwestern Pacific in the waters off the Australian coast and it's a new resident of the Budapest Zoo. Phyllorhiza punctata has also been found in large numbers in Gulf of Mexico since 2001.  EPA/ATTILA KOVACS HUNGARY OUT

Heb je wel eens een kwal ontmoet? Zo'n geleiachtig, doorschijnend monster. Een monster is hij natuurlijk niet echt. Maar hij is ook geen lieverdje.

Kwallen zijn neteldieren, dat zijn dieren die in het water leven. Ze bestaan uit een soort hol zakje met tentakels. Hun tentakels bevatten netelcellen, die gif bevatten. Daarmee verlammen ze hun prooi!

De meeste kwallen zijn gelukkig niet gevaarlijk voor de mens. Als je ze aanraakt, krijg je hoogstens een branderig gevoel, alsof je brandnetels aanraakt. Toch zijn een aantal soorten wel gevaarlijk, zoals de kubuskwal. Die soort leeft gelukkig niet in de Noordzee.

Kwallen bestaan voor 96% uit water. Ze kunnen er heel verschillend uitzien, maar de meeste hebben een doorzichtig lichaam. Ze kunnen zich maar beperkt zelf voortbewegen. Meestal laten ze zich met de stroming meevoeren. Als ze zelf bewegen, trekken ze hun bolvormige hoed samen.

Ze kunnen op heel extreme plekken overleven. Ze zijn te vinden op plekken waar het erg koud is, zoals bij de Zuidpool. Maar ook op plekken waar weinig zuurstof is of waar het water erg vervuild is.

Er zijn steeds meer kwallen. Dat komt door de opwarming van de aarde. Kwallen planten zich sneller voort als het water warm is. Bovendien worden de zeeën leeggevist. Daardoor blijft er meer prooi over voor de kwallen.

Dossier:

Kwallen

Laatste wijziging: 12 juli 2016
Dossier Thema: Dieren

Gerelateerde dossiers