Links- en rechtshandigen

DEN HAAG - Fractieleider van D66 Alexander Pechtold presenteert woensdag op het Plein in Den Haag de tegenbegroting van de democraten. ANP PHOTO RONALD FLEURBAAIJ HEERHUGOWAARD - Kinderen op basisschool de Fonkelsteen zijn druk bezig om voor moederdag iets leuks te maken. ANP PHOTO XTRA LEX VAN LIESHOUT

Wellicht kent iedereen wel een linkshandige. Naar schatting is 1 op de 10 mensen linkshandig! Maar wist je dat er ook een kleine groep mensen is die zowel links- als rechtshandig zijn?

Linkshandig zijn betekent dat je voorkeurshand je linkerhand is. Vaak ben je dan ook linksvoetig en is je linkeroog dominant. Maar dat hoeft niet altijd zo te zijn! Er zijn ook linkshandigen die bepaalde handelingen met rechts uitvoeren, zoals knippen.

Het is vaak erg onhandig om linkshandig te zijn. Veel gebruiksvoorwerpen, zoals een schaar of een blikopener, zijn ontwikkeld voor rechtshandigen. Sommige linkshandigen gebruiken daarom speciale linkshandige voorwerpen.

Het is nog steeds niet bekend waarom iemand links- of rechtshandig is. Wel lijkt het alsof erfelijkheid een rol speelt. Als je moeder of vader linkshandig is, is de kans iets groter dat ook jij links wordt.

Er is al veel onderzoek gedaan naar linkshandigheid. Zo is gebleken dat meer mannen dan vrouwen linkshandig zijn. Wetenschappers vermoeden dat kinderen met een laag geboortegewicht vaker linkshandig zijn.

Vroeger was links schrijven op veel scholen verboden. Daarom hebben veel kinderen tot het eind van de jaren ’60 geleerd om met rechts te schrijven. Veel van deze mensen kunnen dus zowel met links als met rechts schrijven. Dat heet aangeleerde tweehandigheid. Er zijn ook mensen die echt zowel links- als rechtshandig zijn. Dat heet met een moeilijk woord ambidextrie.

Wist je trouwens dat ook veel dieren, zoals apen, honden en katten, een voorkeurspoot hebben? Maar in de dierenwereld is ongeveer de helft linkspotig.

Dossier:

Links- en rechtshandigen

Laatste wijziging: 4 januari 2013
Dossier Thema: Lichaam en Gezondheid

Gerelateerde dossiers