Maan

AMSTERDAM - Het kunstproject 'Fly me to the Moon' donderdag tijdens een persvoorbezichtiging in het Rijksmuseum in Amsterdam. In een van de leegstaande torens van het Rijksmuseum is vanaf zaterdag 7 oktober tot en met 19 november een van de oudste objecten uit de collectie van het museum te zien, een maansteen. De steen, afkomstig van de maan, is het belangrijkste onderdeel van het kunstproject Fly me to the Moon van het Rotterdamse kunstenaarsduo Liesbeth Bik en Jos van der Pol, uitgevoerd in opdracht van het nieuwe rijksmuseum en de Rijksgebouwendienst in het kader van de verbouwing van het Rijksmuseum. ANP PHOTO KOEN SUYK Vanaf zaterdagavond 22.30 verdwijnt de maan in de schaduw van de aarde. Om 23.44 is de maan helemaal verdewenen in de aardschaduw. Wat we dan nog zie aan de hemel is een lichtrode bol. Dit duurt tot 00.58, waarna de maan langzamerhand weer helder wordt. ANP PHOTO ROBERT VOS

De Maan staat 's nachts hoog aan de hemel. Maar wat is de Maan nu eigenlijk? Het is geen planeet of ster! Het is een hemellichaam dat rond de Aarde draait.

Ook andere planeten hebben manen, Jupiter zelfs 63! Maar wat is het verschil tussen een maan en een planeet? Een planeet draait rond een ster en een maan rond een planeet. In ons geval draait de Aarde rond de Zon en de Maan rond de Aarde.

De Maan draait op een afstand van gemiddeld 384.440 km rond de Aarde. Erg ver weg dus! Toch wandelden er al mensen op de Maan.

In 1969 was Neil Armstrong de allereerste astronaut die voet op de Maan zette. Na hem volgden er nog 11. Sinds 1972 zijn er geen mensen meer op de Maan geweest.

Maansverduistering

De maan heeft vier fasen:
- nieuwe maan (bijna tot geen maan zichtbaar),
- eerste kwartier (rechterkant van de maan zichtbaar),
- volle maan (hele maan zichtbaar) en
- laatste kwartier (linkerkant van de maan zichtbaar).

Als de maan vol is, staat de aarde tussen de zon en de maan. Als die precies op een lijn staan, dan staat de maan in de schaduw van de zon. Hierdoor wordt de maan (deels) verduisterd. Dan is er sprake van een maansverduistering.

Dossier:

Maan

Laatste wijziging: 12 november 2020
Dossier Thema: Natuur en Milieu