Milieuvervuiling

GEEN CAPTION WIJK AAN ZEE - Vrijwilligers van Surfrider Foundation Holland zijn zaterdagmiddag in Wijk aan Zee bezig met het verwijderen van vuil op het strand. Het initiatief vindt langs de hele Nederlandse kustlijn plaats, van Vlieland tot Domburg, om het bewustzijn van het belang van schone stranden en zeeen te vergroten. ANP PHOTO KOEN VAN WEEL

De omgeving waarin je leeft - van de grond waarop je loopt, tot de lucht die je inademt - wordt het milieu genoemd. Het milieu wordt door de mens vervuild en dat heeft gevolgen voor zowel mens als natuur.

De lucht wordt bijvoorbeeld vervuild door uitlaatgassen van auto's en fabrieken. Ook het water en de bodem wordt vervuild door (giftige) afvalstoffen, zoals olie en pesticiden.

Milieuverontreiniging is ongezond voor mensen en het tast de natuur zodanig aan dat planten en dieren uitsterven. Hierdoor is er minder eten voor andere planten en dieren, waardoor ook zij sterven.

Voorkomen

Hoe kunnen we dit voorkomen? Door minder afvalstoffen te produceren! Dat kan door afval te recyclen, door schone energie te gebruiken en zuinig om te gaan met water, gas en elektriciteit.

Dagen

Jaarlijks is het op 5 juni Wereldmilieudag. Op deze dag wordt stilgestaan bij ons milieu. 

Op 24 oktober 2020 is het Nacht van de Nacht. Dan gaat overal het licht uit! Tijdens deze nacht wordt stilgestaan bij de gevolgen van lichtvervuiling, want mens en dier hebben hier last van.

Dossier:

Milieuvervuiling

Laatste wijziging: 11 november 2019
Dossier Thema: Natuur en Milieu

Gerelateerde dossiers