Neanderthalers

epa00740979 Two Neanderthal men with different distinctive growth of hair pictured in the Rheinisches Landesmuseum in Bonn, Germany, Tuesday, 13 June 2006. 150 years after its discovery the probably oldest celebrity of human history got a scientifically-proven face. The bones found in 1987 were the sample for the 'Living ancestor' made with a stereo lithograph.  EPA/Joerg Carstensen epa01671044 The reconstruction of a Neanderthal woman (R) and man (L) at the Neanderthal Museum of Mettmann, Germany, 20 March 2009. As spring is here, the Neanderthal man gets the company of a woman - red-haired and in her twenties - who wears her most beautiful summer dress. For the time being, the exact reconstruction of a Neanderthal woman will join the conspecific man in the museum.  EPA/FEDERICO GAMBARINI

De neanderthaler is een uitgestorven mensensoort. Ze leefden tussen 150.000 en 30.000 jaar geleden. Dat klinkt lang geleden, maar de dinosaurussen leefden van 230 tot 65 miljoen jaar geleden!

De neanderthaler, of homo neanderthalensis, was iets kleiner dan een moderne mens, had een breed lichaam en liep rechtop. Ook het gezicht zag er iets anders uit: langwerpig met een grote neus.

In 1865 werden in een Duitse steengroeve voor het eerst resten van een neanderthaler gevonden. De vindplaats van deze nieuwe soort, het Neanderthal, gaf deze soort zijn naam.

Er is veel discussie over neanderthalers. Zijn ze onze voorouders of is het een aparte mensensoort? De meeste wetenschappers denken dat het een aparte mensensoort is. Zowel de neanderthalers als de moderne mens, of homo sapiens, stammen volgens hun af van een nog oudere mensensoort. Bewijzen dat deze mensensoort bestond, zijn er nog niet.

Er zijn wel bewijzen dat de neanderthaler en de homo sapiens tegelijkertijd leefden. 40.000 jaar geleden kwam de homo sapiens voor het eerst in aanraking met de neanderthaler. Enkele duizenden jaren later was de neanderthaler verdwenen. Waarom weten we nog niet. Veel wetenschappers denken dat ze de concurrentie met de moderne mens niet overleefd hebben. De moderne mens was slimmer, waardoor hij steeds meer ruimte en voedsel kon innemen, ten koste van de neanderthaler.

Wat wel zeker is, is dat de neanderthaler en de moderne mens samen kinderen hebben gekregen. Zo vaak dat nog steeds zo'n 1 tot 4% van ons DNA van de neanderthaler afkomstig is!

Dossier:

Neanderthalers

Laatste wijziging: 28 januari 2014
Dossier Thema: Geschiedenis