Orang-oetans

*** EMBARGO TOT ZATERDAG 2 APRIL 2005 00.00 UUR *** IND-20050330-BORNEO: Het jaar 2005 staat voor het Wereld Natuur Fonds (WNF) in het teken van Borneo. Het tropische regenwoud van dit door Indonesie, Maleisie en Brunei gedeelde eiland wordt ernstig bedreigd door illegale houtkap en de aanleg van palmolieplantages. Als de verwoesting niet stopt zijn de bossen van Borneo volgens de Wereldbank in 2020 vrijwel geheel verdwenen. Bossen zijn cruciaal voor het voortbestaan van tal van zeldzame planten, bomen, vogels en dieren als de orang-oetan. Een van de eerste stappen is eind 2004 al gezet toen de veenmoerasbossen in Sebangau werden aangewezen als nationaal park en daarmee een beschermde status kregen. Stichting BOS (Borneo Orangutan Survival foundation) ontfermt zich over de orang-oetangs die illegaal bij mensen thuis woonden nadat de moeders meestal zijn vermoord in het regenwoud. De mensapen worden nadat ze geleerd is voor zichzelf te zorgen, teruggebracht naar de tropische regenwouden op Borneo. ANP FOTO/KOEN SUYK RHENEN - De dierverzorgers van Ouwehands Dierenpark in Rhenen verstoppen vrijdag paaseieren voor hun beesten. Een Orang Oetan bekijkt een blaw paasei vrijdagmiddag. Onder andere mandrils, stokstaartjes, wasberen en kleine panda's mogen op Goede Vrijdag al op zoek gaan naar de traditionele paaslekkernij. Het verstoppen van paaseieren is een vorm van verrijking voor dieren die achter hekken leven. Door de eitjes te verstoppen worden de dieren gestimuleerd hun natuurlijke gedrag van wroeten en graven te vertonen. Volgens Ouwehands Dierenpark reageren de dierentuinbewoners enthousiast op zoeken naar verstopt voedsel. ANP PHOTO VINCENT JANNINK

Orang-oetan betekent in het Maleis 'mens van het bos'. Het is de enige mensaap die alleen in Azië voorkomt. Ooit in heel Zuidoost- Azië, nu alleen nog in Indonesië. 

Ze leven in de oerwouden op de eilanden Sumatra en Borneo. Orang-oetans leven in hun eentje. Ze zoeken anderen pas op als ze willen paren of zolang kleintjes nog afhankelijk zijn van hun moeder. De orang-oetan is een beschermde diersoort. De Indonesische regering probeert stroperij en handel uit te bannen. Er wordt veel gedaan om gevangen genomen dieren weer terug te zetten in de natuur. Dat lukt niet altijd. De grootste bedreiging is de houtkap. Het leefgebied van de orang-oetan wordt hierdoor kleiner en kleiner. Wereldwijd wordt er actie gevoerd om het uitsterven van de orang-oetan te voorkomen.

Dossier:

Orang-oetans

Laatste wijziging: 16 november 2016
Dossier Thema: Dieren

Gerelateerde dossiers