Planeten

Zonnestelsel Planeet Aarde

In de ruimte barst het van de planeten. Maar hoeveel planeten zijn er eigenlijk?

Wetenschappers hebben geen idee hoe groot het heelal is. Dus hoeveel planeten er precies zijn, blijft een raadsel. Wat we wel zeker weten, is dat er in ons zonnestelsel acht planeten om de zon draaien. Vanaf de zon gezien zijn dit: Mercurius, Venus, Aarde, Mars, Jupiter, Saturnus, Uranus en Neptunus.

Wat is een planeet?

Een planeet draait in een baan om de zon en maakt zelf geen energie. Dit betekent dat hij geen licht geeft, zoals een ster. Verder is een planeet bolvormig en is het geen maan.

Pluto

Vroeger werd Pluto ook beschouwd als planeet. Maar in 2006 heeft een aantal wetenschappers besloten dat er drie categorie├źn hemellichamen zijn: planeet, dwergplaneet en kleine hemellichaam. Door deze indeling bleven er acht planeten over en werd Pluto een dwergplaneet.

Negende planeet

In 2016 kwam er nieuws naar buiten over een mogelijke negende planeet. Hij is nog niet gezien, maar onderzoekers weten vrij zeker dat hij bestaat. De kans dat astronauten de planeet binnenkort eens van dichtbij gaan bekijken is klein. Het is minstens 4.338.400.000 kilometer vliegen.

Dossier:

Planeten

Laatste wijziging: 11 januari 2017
Dossier Thema: Wetenschap en Techniek