Poep en pies

BOXTEL - Waterloos toilet, de nonolet. Dit toilet heeft geen aansluiting nodig op het riool en kan overal geplaatst worden. ANP PHOTO XTRA LEX VAN LIESHOUT SCHIPHOL - Bolletjes heroine die lichaam van een verdachte verlaten hebben. ANP PHOTO XTRA LEX VAN LIESHOUT

We doen het allemaal: poepen. Maar waarom vindt iedereen het dan zo vies?

De geur van poep vinden we vreselijk. Die sterke lucht wordt veroorzaakt door de bacteriën die erin zitten. Poep bestaat uit allerlei afvalstoffen die je lichaam kwijt moet. Die vieze bruine kleur is het resultaat van alle etensresten.

Per jaar zitten Nederlanders gemiddeld 43 uur op het kleinste kamertje! Daar produceer je gemiddeld 55 kilo poep per jaar!

Ook plassen helpt rotzooi uit je lichaam te verwijderen. Je nieren zuiveren je bloed en halen er afvalstoffen uit. Die worden met je urine uit het lichaam afgevoerd.

Je lichaam maakt ook nare geluidjes: windjes en boertjes! Windjes zijn een mengsel van allerlei (stinkende) gassen. Ze worden geproduceerd door de bacteriën in je darmen. Die gassen loos je met een windje. Terwijl je eet, slik je kleine hoeveelheden lucht in. Die komen er later weer uit met een boertje. Dagelijks laat je gemiddeld 14 windjes en boer je 15 keer!

Elk jaar is het op 19 november officieel Wereld Toilet Dag, dat is nodig want jaarlijks sterven er duizenden mensen door diarree. Een schoon toilet is niet in elk land vanzelfsprekend! 

Dossier:

Poep en pies

Laatste wijziging: 29 juli 2019
Dossier Thema: Lichaam en Gezondheid