Poolgebieden

epa000365568 (FILES) A picture dated 19 January 2005 of a man walking by the edge of a glacial in 'Rey Jorge' Island, in the Uruguayan Antarctica. According to a couple of Spanish scientists, Adolfo Eraso and Carmen Dominguez, the speed of Antarctica glaciers' thawing has doubled in the last 13 years. The change is due to the global warming.  EPA/IVAN FRANCO ANTARCTICA - Het onderzoekcentrum Rothera op Antarctica, waar Prins Willem Alexander, prinses Maxima en minister Ronald Plasterk komend weekend zullen verblijven. Prins Willem-Alexander en prinses Máxima brengen komend weekeinde een bezoek aan Antarctica, de Zuidpool. Minister Ronald Plasterk (Wetenschap) en voorzitter Jos Engelen van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) gaan mee.  ANP PHOTO COMM W. BOOT, IMAU, UU

14 december 1911 was de Noor Roald Amundsen de eerste mens die de zuidpool bereikte.

De poolgebieden zijn regelmatig in het nieuws. Dat is niet verwonderlijk! Natuurlijk vooral door de opwarming van de aarde, die in de poolgebieden het snelst gaat. Al jarenlang smelt het ijs in de poolgebieden gemiddeld meer dan dat het in de winter weer aangroeit! Er wordt door wetenschappers veel onderzoek gedaan rond de Noordpool en in het zuidpoolgebied. De Zuidpool wordt ook wel Antarctica genoemd. Maar natuurlijk zijn de poolgebieden heel interessant door de poolnacht. Dan is er ook nog het ozongat in de atmosfeer boven Antarctica.

En...: er valt daar nog heel veel te ontdekken. Misschien zelfs ook te verdienen! Want veel landen willen er naar grond- en delfstoffen zoeken.

Dossier:

Poolgebieden

Laatste wijziging: 10 april 2019
Dossier Thema: Natuur en Milieu